O nama
Aktuelnosti
U trendu
Kontakt
Aktuelnosti
Aktuelnosti
03.04.2025.
Dolaze temperaturni minusi
KAKO ĆE VOĆKE REAGOVATI NA NAJAVLJENE MINUSE U NEDJELJU – SA I BEZ PRETHODNOG ZAGREJAVANJA U SUBOTU? Trenutno voćke prolaze kroz hladan, kišovit i oblačan period, što znači da su u stanju stresne stagnacije – razvoj cvetova je usporen,
03.04.2025.
Kako će nagla promena vremena uticati na vinovu lozu, i kako joj pomoći da prebrodi situaciju?
S obzirom na trenutne vremenske uslove (hladno, kišovito) i ono što dolazi (subotnji nagli porast temperature, zatim nagli pad i mrazevi u nedelju i ponedeljak), vinova loza će se suočiti sa specifičnim stresom. Ovo je posebno važno jer se
02.04.2025.
Stres kod jagode usleg dugotrajne kiše i niskih temperatura, kojeg vreme naredne nedelje može pojačati
ŠTA SE TRENUTNO DEŠAVA SA BILJKAMA JAGODE NA OTVORENOM POLJU? Korenov sistem slabo funkcioniše Kiša previše zasiti zemljište vodom, pa koren nema dovoljno kiseonika. Usvajanje hraniva je usporeno, pogotovo azota i mikroelemenata
02.04.2025.
Dali ste đubrivo, vreme loše, loza stala, šta se desilo, šta sledi kasnije?
MNOGI VINOGRADARI, PRECIZNIJE, VEĆINA, UOBIČAJENO, KORISTE SAMO I JEDINO MINERALNA ĐUBRIVA ZA ISHRANU SVOJE LOZE. MOMENAT PRIMENE JE DOSTA OGRANIČEN, I UGLAVNOM SE RADI O SAMOM POČETKU SEZONE, NAKON REZIDBE, I KADA OBRAĐUJU ZEMLJIŠTE. TAKO
01.04.2025.
Zašto vaš vinograd ne daje više, i pored većih ulaganja?
Dodavanje samo i više mineralnih đubriva nije rešenje. Potrebno je vratiti život zemljištu.
31.03.2025.
Štitili ste vinograd bakrom godinama - sada morate zaštititi bakar u svom vinogradu!
EU postepeno smanjuje dozvoljenu upotrebu bakra u poljoprivredi zbog njegovog akumulativnog efekta u zemljištu i potencijalne toksičnosti za mikroorganizme i vodene ekosisteme. Ovo ima veliki uticaj na sve vinogradare, a posebno one u ekološkoj
31.03.2025.
Šta se dešava kada jagoda pretrpi stress bez vaše podrške?
Biljka u stresu ulazi u MOD PREŽIVLJAVANJA: Smanjuje rast i razvoj da bi sačuvala energiju. Fokusira resurse na osnovne funkcije (npr. zatvara stome da ne gubi vodu). Počinje da proizvodi hormone stresa (etilen, ABA), koji zaustavljaju
28.03.2025.
Oprašivanje jagode nije samo mehanička radnja (bumbari i pčele), to je mnogo složeniji proces
OPRAŠIVANJE JAGODE NIJE SAMO MEHANIČKA RADNJA (BUMBARI I PČELE), TO JE MNOGO SLOŽENIJI PROCES Mnogi veruju da je oprašivanje jagode samo mehanička radnja – da bumbari ili pčele jednostavno prenesu polen sa prašnika na tučak i da je to
28.03.2025.
Pravo je vreme da se posvetite svom zemljištu i date mu PROBIOTIKE i PREBIOTIKE
PRAVO JE VREME DA SE POSVETITE SVOM ZEMLJIŠTU I DATE MU PROBIOTIKE I PREBIOTIKE Kako je nastupilo proleće na severnoj hemisferi, i započela sezona setve i sadnje useva, kao i početak vegetacije za većinu poljoprivrednih kultura, pravo je
27.03.2025.
AKUMULACIJA BAKRA U ZEMLJIŠTU, VINOVOJ LOZI I VINU
PROBLEMI I EU REGULATIVE, SCUDO KAO REŠENJE ZA SVE VINOGRADARE
26.03.2025.
Hladna zemlja, niska temperatura, oblačno, napolju kiša i hladno...
Šta sad uraditi u jagodama?
24.03.2025.
NON-STRESS radi posao za vas i kada nakon mraza ugreje sunce
Prethodnih dana bilo je intenzivnog mraza i vaše biljke su pretrpele određena oštećenja. Neka vidite, a neka ne vidite. Ali, svima je zajedničko da su biljke usporile svoj rast i razvoj, i da su sada u fazi oporavka pre nego nastave u
19.03.2025.
NON-STRESS - godinama se borite sa npredvidivim vremenom?
Da ne izgubite rod već na samom startu sezone
18.03.2025.
NON-STRESS - Sačuvaj svoj trud i rad, ali u uloženo u jagode na ovom minusu
Poštovani jagodari, Ovih dana suočavate se sa prvim izazovom ove sezone u pogledu niskih temperatura i mraza, a mnogi zasadi su u intenzivnom rastu i razvoju, dok neki nose i određenu količinu cvetova. Jedno od ključnih pitanja koje Vas muči
18.03.2025.
NON-STRESS - vaše biljke ne moraju da se smrzavaju!
Brinete se da vam niske temperature i mraz ne odnesu rod, uloženo, trud i rad. Da, jasno, treba biti zabrinut, jer biljke koje su u intenzivnom rastu, posebno u fenofazi razvoja rodnih pupoljaka i cvetanja mogu doživeti veliku štetu. Ali, vi im
1
2
3
4
5
6
Copyright © 2022 HOYA V.S. doo - Subotica
O nama
Aktuelnosti
U trendu
Kontakt