Blog rEvolucija

17.01.2024.

Ne bacajte sve i svašta na zemljište, jer jeftino ili skupo, ako ne znate džaba Vam...

NE BACAJTE SVE I SVAŠTA NA ZEMLJIŠTE
jeftino ili skupo, ako ne znate džaba Vam...

Na pragu nove sezone vreme je za nabavku svega onoga što ćemo dati našim usevima putem zemljišta. Kod izbora sve je skupo, i toliko puta ponovoljeno, postalo je kompletna istina. Šta ćemo sada baciti na zemljište, kad je neizvesnost veća nego ikada, otkupne cene propale u zemlju zajedno sa prinosima, a zima dođe toplija od proleća i jeseni. Sve je do nas, od početka do kraja, mi smo ti koji biramo, a naš izbor rezltat je znanja koje imamo. Nakon toliko godina, vreme je da se napravi pravi izbor, i pobede svi izazovi koji su pred nama. Naši usevi ne znaju da je kriza, odnosno sve skupo. Usevi znaju da im je loše ako bacamo sve i svašta, u i na zemlju gde ih uzgajamo, i zato nam vrate istom merom. Već sutra, svi ćemo u nabavku, razočarani i ljuti od cena, siti od reklama, koje nas toliko iscrpiše, iscediše ko krpu. Kod svakog je bolje

đubrivo, najbolje, samo kvalitetni sastojci, papiri, certifikati, ali bez konkretnog koji će poso uraditi za nas. Mi kupimo, oni će zaraditi, a mi? Pre bilo kakve odluke, da kupimo ono što nam se nudi, jeftino ili skupo, najvažnije je imati prave odgovore na nekoliko pitanja. U KAKVOM STANJU NAM JE ZEMLJIŠTE GDE ŽELIMO UZGAJATI, ILI VEĆ IMAMO USEV, DA LI JE SPOSOBNO ZA PROIZVODNJU, IMA LI ENERGIJE DA OBASJA USEV, OGREJE GA, DA MU BUDE DOBRO, DA BI ON NAMA OBEZBEDIO ROD ONAKAV KAKAV ŽELIMO. A SVI ŽELIMO, VRHUNSKI PRINOS I KVALITET. AKO JE NAŠE ZEMLJIŠTE U TAMI, AKO SMO UGASILI SVETLO, PA KAKO ĆE NAM PRUŽITI ROD KAKAV ŽELIMO.

UGASILI ILI UPALILI SVETLO SVOM ZEMLJIŠTU,
kako ono u tami da nam pruži ono što želimo...

NAŠ USEV TREBA,
plodno, ono koje je živo zemljište da može podržati sve njegove potrebe...

Da bi naši usevi proizvodili onako kako želimo, oni trebaju plodno zemljište, odnosno ono koje ima proizvodnu sposobnost da obezbedi sve potrebno za njihov rast i razvoj. Ključ plodnog zemljišta je organska materija, njegovo, ali i naše najveće blago. Kako više nema dovoljnog i kvalitetnog stajnjaka, aktuelna su organska peletirana đubriva. E tu sad u ponudi nastaje pravi šou. Jedna su jeftinija, druga su skupa, sva su ista, đubre ko đubre, naš je većinski stav... A VELIKA ISTINA JE DA NIKADA NEĆEMO MOĆI POBEDITI IZAZOVE U SVOJOJ PROIOZVODNJI AKO POSTUPAMO OVAKO PRILIKOM IZBORA ORGANSKIH PELETIRANIH ĐUBRIVA. Organska materija za nas i naš usev je blago, a ne blato. Blago jeste ima cenu, ali i vrednosti, ono nam donosi, dok blato odnosi.

NISU SVA ORGANSKA PELETIRANA ĐUBRIVA ISTA. TREBA ZNATI, A DA LI ZNAMO? VEĆINA NAS KAO UVEK SVE ZNA, IDE NA SIGURNO, DANAS KADA JE SAMO NESIGURNOST SIGURNA. DA SE PROVERIMO U ZNANJU, UZIMAMO LI BLAGO ILI BLATO, TRAŽIMO OD SVAKOG PRODAVCA DA NAM JASNO I PRECIZNO KAŽE, ŠTA JE U VREĆI, O ČEMU SE RADI, I KOJI POSO ĆE OBAVITI ZA NAS, I NAŠE ZEMLJIŠTE I USEVE. KUPUJEMO, VEĆ TROŠIMO, A DA LI ĆEMO IMATI ZARADU.

EVO PRAVOG PRIMERA, KONKRETNO. R-EVOLUCIJA POTPUNO JASNO I PRECIZNO PREDSTAVLJA KOJI POSAO ODREĐENI PROIZVOD RADI ZA NAS. TAKO JE ZA PLODNOST ZEMLJIŠTA PREPORUKA DA UZMEMO ITALPOLLINU

DAJEMO LI MU
BLAGO ILI BLATO

zemljište će nama isto tako vratiti u prinosu, pa jasno je...

BIOLOŠKI JE AKTIVAN PROIZVOD,
humusom bogata i aktivna organska materija sa korisnim mikroorganizmima...

ILI NAMA DOBRO POZNATOG CRVENOG PEVCA ŽUTE BOJE. ALI ZAŠTO, TO JE KLJUČNO PITANJE, ŠTA NAM ONA KORISTI, A DRUGA ĐUBRIVA NE? ITALPOLLINA JE BIOLOŠKI AKTIVAN PROIZVOD = SADRŽI KORISNE MIKROORGANIZME KOJI STIMULIŠU RAST I RAZVOJ BILJAKA, TE ODRŽIVU PLODNOST ZEMLJIŠTA. KAKO? ONA U SEBI IMA HUMIFICIRANU I AKTIVNU ORGANSKU MATERIJU POREKLOM OD PILEĆEG STAJNJAKA VRHUNSKOG KVALITETA. ŠTO SU ONE NAMA VAŽNE, KOJI POSAO RADE? HUMIFICIRANA ORGANSKA MATERIJA JE NASTALA PROCESOM HUMIFIKACIJE, ODNOSNO RAZGRADNJE. TO JE PRIRODNI PROCES U KOJEM MIKROORGANIZMI RAZGRAĐUJU ORGANSKU MATERIJU U STABILNU I DELIMIČNO RAZGRAĐENU KOMPONENTU KOJA SE NAZIVA HUMUS. DAKLE, ITALPOLLINA DIREKTNO DOPRINOSI POVEĆANJU HUMUSA U ZEMLJIŠTU, A TO JE ONO NAŠE NAJVEĆE BLAGO.

AKTIVNA ORGANSKA MATERIJA U ITALPOLLINI JE ZA NAS KORISTAN POSAO MIKROBA. TO SU KORISNI MIKROORGANIZMI KOJI ZA NAS RADE SLEDEĆI POSAO: DOPRINOSE ZDRAVLJU ZEMLJIŠTA, KRUŽENJU HRANIVA, POTICANJU RASTA BILJKA TAKO ŠTO IM HRANIVA ČINE DOSTUPNIM, TE SUZBIJAJU BOLESTI KOJE SE PRENOSE PUTEM ZEMLJIŠTA. DAKLE, SA ITALPOLLINOM DOBIJETE HRANIVA, ORGANSKU MATERIJU, I RADNIKE KOJI ĆE SVE TO DATI BILJKAMA, I PLUS UREDITI VAM ZEMLJIŠTE, ČUVATI NJEGA I BILJKU OD PATOGENA.

Eto ga, sada znamo da sva organska peletirana đubriva nisu ista, i šta trebamo pitati prilikom njihove kupovine. Prvo pitamo, šta je u vreći, od čega je organska materija, stajnjak, kompost, ili? Zatim kako je tretirana organska materija, hemijski ili prirodno, šta je ostalo od nje, u kojem je praktično stanju? Koji posao će to đubrivo uraditi za Vas, vredi li kompletno sagorela, krečom dezinfikovana organska materija tih para, jel to jeftino ili skupo, zar ne? Ima li života u vreći, energije da se upali u zemljištu svetlo, ili je samo hrana i ragrađena organska materija?

U OVOJ VREĆI SU:
hraniva (NPK), humus, organska materija, ali i radnici, borci, lečnici za biljke i zemljište = korisni mikrobi...