BLOG rEvolucija

10.10.2023.

DA BI IMALI ZEMLJIŠTE KOJE VAM DAJE VRHUNSKI PRINOS I KVALITET

pogledajte prvu epizodu serijala PROMENI I PRIMENI

Pripremate zemljište za jesenju setvu ili sadnju, i praktikujete uobičajene stvari, odnosno što bi Vi kazali, svake godine uradite sve što treba, ali zbog ovoga ili onoga ne dobijete rezultat kakav želite. Uvek izgubite deo prinosa zbog nečega, iako dajete i veće količine azotnih, i drugih đubriva, i sada je dilema zašto se navedeno dešava?

Ključ uspeha Vaše proizvodnje jeste plodno zemljište. I sada, prvo pitanje glasi: šta je plodno zemljište? Sigurno ste toliko puta čuli da je plodno zemljište ono koje ima hraniva, dobar pH, organsku materiju, ovo ili ono, i to Vam baš puno nije pomoglo da dođete do rešenja, odnosno da ne gubite prinos, iako Vam većina navedeno govori. Sve gore nabrojano je tačno da utiče na plodnost zemljišta, ali i kada imate dobre vrednosti navedenih parametara, biljke koje rastu na takvom zemljištu ne daju Vam rezultat kakav želite, zar ne? Zato je potrebno da Vam predstavimo plodnost zemljišta na način koji za Vas ima najveću važnost, kako bi ostvarili u proizvodnji ono što želite.

001

Plodno zemljište je ono koje ima proizvodnost, odnosno praktično sposobnost da podrži rast i razvoj Vaših biljaka koje uzgajate kako bi Vam one dale vrhunski rod (prinos i kvalitet). Dakle, plodnost zemljišta = njegova proizvodnost. Prema tome, ne znači da je zemljište plodno ako ima dovoljno hraniva, ili mu je pH vrednost u povoljnom rasponu, jer koliko postoji takvih slučajeva, a da biljke na istom ne rastu kako bi trebale, i ne ostvaruju potrebni prinos. Podrazumeva se da zemljište treba imati dovoljan sadržaj hraniva, odgovarajuću pH vrednosti, i ostale parametre, ali je ključ u tome da ono obezbeđuje povoljan ambijent za biljke koje na njemu proizvode onako kako Vi želite. Nekada ste to mogli postići da ništa ne dodajete, kasnije sa dodavanjem đubriva, a poslednjih nekoliko godina povećanjem njihove količine, da bi ste se nakon decenija uverili da to više nije moguće. Opet je pitanje zašto? Zato što je plodno zemljište ono koje reaguje na Vaše aktivnosti koje provodite u proizvodnji, odnosno kada nešto uradite, onda to treba da Vam da bolji rezultat. Ako Vi sve radite u proizvodnji kako treba, a zemljište ne reaguje na to da Vam obezbedi željeni rezultat, njegova plodnost može biti upitna.

002

Sada Vas pitamo, da li Vi imate plodno zemljište, ili ste možda godinama radeći pogrešno isto izgubili, i sada ono nije u mogućnosti da proizvede rod kakav želite? Vi ćete reći svake godine dajem toliko i toliko mineralnog đubriva, i više nego što dobijem kroz preporuku, i sve radim. Potpuno je tačno to što kažete, ali da li ste se ikada upitali da li Vašem zemljištu to treba što radite? Godinama koristeći mineralna đubriva, ista i u većim količinama, te radeći isto u uslovima koji su se promenili za proizvodnji, Vi ste svoje zemljište potrošili, i ono više nije u stanju da Vam da rod kakav želite pri tome istom što radite. Zato Vam je potreban drugačiji pristup, ne bacanje novca i đubriva, već promena načina razmišljanja koju donosi R-Evolucija – uzgoj budućnosti.

003
Praktičnu primenu R-Evolucije smo predstavili kroz serijal PROMENI I PRIMENI, što konkretno naglašava da trebate promeniti ono što radite, pa onda to praktično primeniti, i rezultat će biti vrhunski. Konkretno, prvo je potrebno promeniti način razmišljanja da više istog ne može dati bolji rezultat sada, kada su uslovi zemljišta i vremena promenjeni, a Vi to svi vidite, jer stalno gubite rod. Prva epizoda serijala PROMENI I PRIMENI govori o praktičnoj primeni R-Evolucije u pogledu pripreme zemljišta, i očuvanja njegove plodnosti, te značaju iste za Vas. U prvoj epizodi serijala PROMENI I PRIMENI hranimo ne samo biljke, već i zemljište, i to je suština u promeni načina razmišljanja, i osnova R-Evolucije. Sada dok pripremate zemljište za jesenju setvu ili sadnju, vodite računa o njegovoj plodnosti da bi dobili prinos i kvalitet kakav želite. Najbolja pomoć za to jeste prva epizoda serijala PROMENI I PRIMENI u kojoj se razmatra plodnost zemljišta.

 

pogledajte prvu epizodu serijala PROMENI I PRIMENI: