rEvolucija

02.12.2022.

Nova generacija alata iz bioloških izvora za ishranu biljaka

Bez sumnje, rEvolucija JE UZGOJ ZA BUDUĆNOST - koncept koji podržava održivu poljoprivrednu proizvodnju sa novom generacijom alata iz bioloških izvora koji se koriste za ishranu biljaka. Ovaj koncept potpuno je zasnovan NA BAZI, odnosno TEMELJU PRIRODE, sagrađen na nauci - znanju, prirodnim resursima i dugogodišnjem iskustvu.

Pojasnimo prethodno navedeno. Skore inovacije u ishrani biljaka igrat će ključnu ulogu u osiguranju da svi poljoprivredni proizvođači održivo zadovolje potrebe u proizvodnji, a istovremeno ostanu ekonomski produktivni. Te inovacije uključuju napredak u inputima iz bioloških izvora, kao što su: POLJOPRIVREDNA BIOLOŠKA SREDSTVA i BIOSTIMULANTI. Ovo su potpuno novi alati u proizvodnji, koji postojeće prakse uzgoja mogu učiniti efikasnijim sa poboljšanjem zdravlja biljaka i zemljišta. Praktičan primer: budućnost nije u povećanju količine đubriva po jedinici površine (postoji neefikasnost primenjenih hranjiva koja je jako zanimljiva), već u načinu njihovog efikasnijeg, maksimalnog iskorišćavanja, uz istovremeno snažni uticaj na zdravlje biljaka, zemljišta, i njegovu plodnost, odnosno produktivnost.

Dva su pravca od suštinske važnosti za poljoprivredne proizvođače, i to:
povećanje prinosa, sa intenzitetom rodnosti, odnosno njegov kapacitet dugoročno i
siguran plasman finalnog proizvoda.

Kako će to biti moguće ostvariti sa svim aktuelnim izazovima, posebno u pogledu vremenskih (ne)prilika i ograničene upotrebe hemijskih sredstava koje proizvođači koriste kao inpute? Kako da nam prinosi rastu kada svake godine beležimo stagnaciju ili pad, a biljke nam se suše zbog extremne vrućine, prekomerne količine vode ili pojave bolesti i štetnika koje sve teže stavljamo pod kontrolu?

E sad, dok naši poljoprivredni proizvođači, i celokupan sistem raspravljaju hoće li, ili neće, uraditi ovo ili ono, dok ne znamo i ne želimo da učimo, svet ide dalje brzinom ne manjom od one svetlosti. Kreatori politike, stručnjaci, eksperti, doktori nauka, institucije, fakulteti, neprofitne organizacije i industrija, svi danas na globalnom nivou posvećuju ogromnu količinu vremena u planiranju i inoviranju novih načina za poboljšanje prinosa kako bi poljoprivredni proizvođači mogli održati proizvodnju, ostvariti više i bolje, te biti konkurentniji u budućnosti. Varijacije u cenama poslednjih godina samo i jedino su posledica slabosti upravljanja proizvodnjom pod naletom ogromnih talasa klimatskih promena, te nestabilnosti tržišta kao nusposledice uz povećanu brigu za zdravlje stanovništva. Dobro se zapitajmo gde smo mi kao zajednica, i kao regija, ali i kao individualni poljoprivredni proizvođači.

Zbog toga, naši napori su ogromni da Vam donesemo i predstavimo za primenu sve ono što čini uzgoj sada i za budućnost, i što zovemo rEvolucije. Tako su komponente rEvolucija BIOSTIMULANSI I BIOLOŠKA SREDSTVA bez kojih u budućnosti neće biti moguće ostvariti vrhunske rezultate u uzgoju.