Rizosfera

koren, zemljište i sve između...

Zemljište je jedna od poslednjih velikih naučnih granica, a rizosfera je najaktivniji dio te granice, u kojem biogeokemijski procesi utiču na sve značajne odlike datog mesta i područja, kao i na procese globalnih razmera. Bolje razumevanje biohemijskih procesa koji se odvijaju u rizosferi ključno je za održavanje zdravlja zemljišta i biljaka, te da se ima održiva proizvodnja. Praktično to znači: AKO HOĆETE DA OSTVARITE U PROIZVODNJI ONO ŠTO ŽELITE, NIJE DOVOLJNO SAMO FOKUSIRATI SE NA ZEMLJIŠTE I NJEGOVE OSOBINE, VEĆ U OBZIR TREBA UZETI RIZOSFERU I PROCESE KOJI SE ODVIJAJU U NJOJ. Sada Vam se ovo može činiti komplikovanim, ali zato je tu rEvolucija sa svojim komponentama i receptima koji podstiču procese u rizosferi.

rEvolucija se fokusira na put iskorištavanja korenovog sistema uzgajanih biljaka u svrhu povećanja potencijala njihovog prinosa. Ove aktivnosti su od izuzetne važnosti u vremenu globalne promene klime koja dovodi do trošenja resursa i gubitka prinosa u proizvodnji. Prema tome, rEvolucija nudi rešenja za produktivniji uzgoj na manje optimalnim, i često neplodnim zemljištima sa kojima se naši poljoprivrednici susreću. BEZ OBZIRA NA USLOVE VREMENA I MESTA OVDJE SU REŠENJA ZA SVE ŠTO VAM SE MOŽE DOGODITI U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI.

Suočavanje s globalnim izazovima klimatskih promena i rasta stanovništva, uz bolje razumevanje i kontrolu procesa rizosfere bit će jedna od najvažnijih naučnih granica sledećeg desetljeća za koje će biti potrebna raznolika, interdisciplinarno obučena radna snaga. Mi smo to prepoznali, i na vreme pokrenuli ovu priču.

001-t
002-t
rizosfera - zona u kojoj se dodiruju koren i zemljište

RIZOSFERA (grčke reč "rhiza", što znači koren) DAVNO JE OPISANA KAO PODRUČJE OKO KORENA BILJKE KOJE JE NASELJENO JEDINSTVENOM POPULACIJOM MIKROORGANIZAMA POD UTICAJEM, KAKO SE PRETPOSTAVLJALO, HEMIKALIJA KOJE SE OSLOBAĐAJU IZ KORENA BILJKE.

DANAS RIZOSFERA PODRAZUMEVA TRI ZONE KOJE SU DEFINISANE NA TEMELJU NJIHOVE RELATIVNE BLIZINE, A TIME I UTICAJA KORENA, A TO SU: ENDORIZOSFERA, RIZOPLAN I EKTORIZOSFERA.

ZAŠTO MI DAJEMO VAŽNOST RIZOSFERI U rEvoluciji?

Poljoprivredni proizvođači su godinama neracionalno upravljali zemljištem, i sve i svašta dodavali na njega. Nakon toliko godina, sada su došli u poziciju da iako sve rade kako su radili, i dodaju hranjiva, prinos im se smanjuje. Zemljište je živo, i kao takvo poljoprivrednici su ga godinama iskorištavali uništavajući život u njemu, te sada ono nije u stanju da podrži proizvodnju onako kako bi trebalo. PROCESI U RIZOSFERI ZEMLJIŠTA SU NARUŠENI.

Više ne treba hraniti biljke, sada treba hraniti zemljište i biljke. Vremenske neprilike koje se manifestuju zbog klimatskih promena, tehnološki napredak u uzgoju, masovnija primena veštačkih đubriva, samo su neki od faktora koji dodatno doprinose narušavanju života i zdravlja zemljišta. Ključ zdravlja i plodnosti zemljišta, odnosno njegove proizvodnosti jeste rizosfera. Prema tome, ako hoćemo poboljšati rezultat u proizvodnji, ako hoćemo održati prinos i kvalitet dugoročno, ostati ekonomski održivi, ispoštovati kriterije koji postaju važeći u pogledu zaštite okoliša kroz emisiju štetnih gasova i zagađenja zemljišta, trebamo se fokusirati za rizosferu i procese koji se odvijaju unutar nje.

I DA, KOREN JE MOZAK BILJKE, A RIZOSFERA JE AMBIJENT U KOJEM SE ON NALAZI.