Aminokiseline kod biljaka

šta su aminokiseline?

Aminokiseline su ORGANSKE KOMPONENTE koje formiraju BIOLOŠKE MOLEKULE biljaka. E sad, otvorilo se drugo pitanje, koje glasi: šta su to biološke molekule kod biljaka? Biološke molekule ili biomolekule su sve molekule proizvedene u živom organizmu, pa tako i u biljkama. To su najznačajnija organska jedinjenja u biljkama, bez kojih one ne mogu funkcionisati, odnosno rasti i razvijati se, proizvoditi plodove, odnosno postići sve ono zbog čega ih mi uzgajamo. Biološke molekule biljaka mogu se podeliti u 4 velike grupe: UGLJENI HIDRATI, PROTEINI, MASTI I NUKLEINSKE KISELINE.

Ovo su tipični biološki molekuli biljaka, i svaka od njih se sastoji od specifičnih gradivnih delova, i to:

  • PROTEINI su izgrađeni od AMINO KISELINA,
  • NUKLEINSKE KISELINE su sastavljene od NUKLEOTIDA,
  • MASTI čine GLICEROLI I VIŠE MASNE KISELINE,
  • ŠEĆERI su sastavljeni od GLUKOZE.

Glavna uloga aminokiselina kod biljaka jeste izgradnja proteina. Sada se otvorilo još jedno pitanje, a ono glasi: šta su to proteini? Proteini ili belančevine, su sastavni delovi svake ćelije u biljci koja čini osnovu njenog života. Dakle, list, plod, peteljka i sve kod biljaka je sastavljeno od ćelija, koje su izgrađene od proteina. Iako na prvi pogled sve izgleda dosta komplikovano, praktično je mnogo jednostavno, bez bilo kojih nejasnoća, sve je vidljivo, opipljivo, i životno. Praktičan primer bi glasio: listovi na uzgajanim biljkama, plodovi, grane, i sve ostalo je izgrađeno od proteina. U slučajevima kada su nepovoljni uslovi za uzgoj određene biljke, onda će i proizvodnja proteina biti umanjena, što se direktno odrazi na izgled same biljke i njihovu proizvodnju (venu ili se suše listovi, opadaju plodovi, neujednačeno se razvijaju biljke, i slično).

Samo oko 20-tak aminokiselina se nalazi u ćelijskim proteinima biljaka: ARGININ, ASPARAGINSKA KISELINA, CISTEIN, GLUTAMINSKA KISELINA, TREONIN, HISTIDIN, IZOLEUCIN, LEUCIN, METIONIN, FENILANIN, PROLIN, SEVIN, GLICIN, TRIPTOFAN, TRIOZIN, VALIN, LIZIN. Od broja i tipa aminokiselina zavise hemijska i biološka svojstva proteina, odnosno gradivnih komponenata ćelija biljaka. Dakle, svaki protein u biljci ima svoju smesu aminokiselina, odnosno sastav, i prema njemu je određena njegova funkcija, odnosno uloga. NIJEDAN BIOLOŠKI PROCES KOD BILJAKA, SE NE MOŽE DOVRŠITI BEZ SUDELOVANJA AMINOKISELINA, I NJIHOVIH DERIVATA. Praktično, ako uzgajana biljka nema potrebne aminokiseline, onda ona ne izgleda i ne plodonosi, proizvodi onako kako proizvođač želi, ili očekuje.

aminokiseline

aminokiseline

proteini

proteini

celije

ćelije

list

list u kojem se odvijaju biološki procesi, npr. fotosinteza pomoću koje se stvaraju hranjive materije za finalni proizvod zbog kojeg uzgajamo biljku

AMINOKISELINE GRADE PROTEINE, PROTEINI ĆELIJE, I SVI TAKO ZAJEDNO UČESTVUJU U BIOLOŠKIM PROCESIMA – funkcionisanje biljke da bi dobili ono zbog čega je uzgajamo.