Poštovani vinogradari,
Proteklu sedmicu najviše ste pitali da Vam objasnimo kako deluje SCUDO u zaštiti vinove loze od patogena kada nije fungicid, već biostimulator koji sadrži bakar i bioaktivne peptide. Mnogi od Vas su izrazili značajnu sumnju, kao i zbunjenost, pa su čak tražili da probaju to čudo koje se zove SCUDO. Dužni smo Vam jasan, precizan i praktičan odgovor, da više nemate nikakvu sumnju šta za Vašu lozu može uraditi SCUDO. Ali, pre svega, vrlo smo začuđeni kako mnogim fungicidima verujete, koristite ih, a niko Vam nije jasno i precizno pojasnio njihov mehanizam delovanja, odnosno kako rade posao za Vas? Takođe, iskreno, vrlo malo poznajete prirodni imunitet svoje loze, kao da Vam niko drugi nije govorio o tome. Da budemo praktični i konkretni, da li sebi odmah kad Vas uhvati gripa ili prehlada dajete antibiotik, ili pak prvo jačate imunitet? Da ne dužimo više, idemo pojasniti kako za Vas SCUDO radi posao.
HELATNI OBLIK BAKRA SA BIOAKTIVNIM PEPTIDIMA U SCUDU OMOGUĆAVA BRZO USVAJANJE KROZ LISTOVE I TRANSPORT DO SPROVODNIH (VASKULARNIH) TKIVA TVOJE LOZE.
Ovo je srž toga zašto je SCUDO inovacija u ishrani i zaštiti tvoje loze, i zbog čega ničemu drugom na tržištu nije sličan.
Šta tebi znači “helatni oblik bakra sa bioaktivnim peptidima”? Čini ti se da je ovo komplikovano, zar ne? A da li ti je isto tako komplikovano kada ti neko kaže azoksistrobin, fosetil-aluminijum, folpet, predstavljajući fungicide, jesi ikada pitao šta oni rade za tebe. Nisi sigurno, no mi ovdje pojašnjavamo SCUDO.
1. Helatni oblik znači da je bakar “uhvaćen” u prirodni molekul (ovde bioaktivni peptid - PSP), koji ga štiti i čini stabilnim i dostupnim za tvoju lozu.
2. Bioaktivni peptidi ili peptidi stimulatori biljke PSP, su male proteinske molekule koje tvoja loza prepoznaje kao korisne – i zato ih brzo upija i lako transportuje. Mi jednostavno kažemo, da su PSP od biljke za biljku, i to je vrhunac u pristupu ishrani i zaštiti loze, odnosno nema dalje.
Kada se bakar veže za bioaktivne peptide (PSP), nastaje bakar-peptidat – koji:
1. Folijarna primena (prskanje lista)
SCUDO se nanosi na list. Peptidi olakšavaju prolazak kroz kutikulu (spoljašnji voštani sloj lista), jer:
stabilizuju pH,
poboljšavaju kontakt i prijanjanje,
povećavaju propusnost ćelijskih membrana.
2. Brza apsorpcija kroz ćelijske pore i stome
Bakar-peptidat ulazi kroz:
kutikulu (pasivnim difuzionim putem), što ne zavisi od aktivnosti tvoje loze
stome (otvorene tokom dana, posebno kada loza nije u stresu).
3. Unutrašnji transport do sprovodnih tkiva (floem i ksilem)
Kada jednom uđe:
Peptidi „nose“ bakar kroz list,
bakar se vezuje i razvozi do floema i ksilema – glavnih sprovodnih puteva tvoje loze, i tako dolazi do svih
njenih delova.
4. Ciljano delovanje u tačkama infekcije i stresa
Unutar tvoje loze, SCUDO:
oslobađa bakar tamo gde je potreban (u zaraženom tkivu),
aktivira njene mehanizme odbrane (stimulacijom sinteze fitoaleksina, enzima odbrane...).
Praktične prednosti ovog procesa
Za razliku od klasičnog bakra, koji se zadržava na površini i može da:
spere kiša,
izazove ožegotine i blokira disanje,
SCUDO ulazi u tvoju lozu – ne šteti, ne stvara stres i deluje iznutra, baš tamo gde treba. Istovremeno, PSP koji se nalaze u SCUDU stimulišu tvoju lozu da bude aktivna, bez obzira na uslove i stres, što nijedan fungicid ne može učiniti.
ZATO JE MANJE KOLIČINE SCUDA POTREBNO, A EFEKAT TRAJE DUŽE – ČAK I AKO PADA KIŠA.
Za kraj, evo poređenja:
Klasični bakar SCUDO (bakar-peptidat)
Ostaje na površini Ulazi u biljku
Može izazvati fitotoksičnost Ne izaziva stres
Potreban u većim količinama Deluje u manjim dozama
Ne prenosi se unutar biljke Transportuje se do vaskularnih tkiva
Ne stimuliše odbranu biljke Aktivira unutrašnji imuni odgovor