Pripremite svoju lozu za nadolazeću promenu vremena
Nakon toplog vremena, kada su dnevne temperature dostizale preko 25oC, a noćne nisu padale ispod 12oC, došla je promena, i sada su dnevne temperature oko 20 stepeni, ali noćne i jutarnje idu ispod 10oC. Međutim, za naredne dane su najavljene noćne i jutarnje temperature od 3-4oC, a dnevne ispod 15oC. Vinova loza je u intenzivnoj fazi rasta prirasta, a negde je započelo cvetanje, i sada je pitanje kako će se to odraziti na nju, šta će se desiti?
Evo jasnog objašnjenja kako će promena vremena delovati na vinovu lozu, i šta konkretno treba preduzeti.
Šta se sada dešava s vinovom lozom?
Faza razvoja: Vinova loza je u fazi intenzivnog rasta lastara i priprema za cvetanje. To je period kada loza troši najviše energije i nutrienata.
Topli dani do sada su ubrzali metabolizam loze – aktivna je fotosinteza, usvajanje hraniva, sinteza hormona, priprema cvetnih pupoljaka.
Naglo zahlađenje (posebno noćne do 3-4oC i dnevne ispod 15oC) naglo usporava metabolizam, jer:
Ćelijske membrane postaju manje propusne.
Aktivnost enzima i signalizacija biljke opadaju.
Dolazi do “kočenja” rasta i usvajanja hraniva.
Može se desiti opadanje cvetnih pupoljaka (abortus cvetova) usled stresa.
Rizici ako ništa ne preduzmete
Smanjeno formiranje grozdova (zbog stresa pre i u toku cvetanja).
Zaostajanje u rastu lastara i slabija fotosinteza (što kasnije utiče na prinose).
Lošija ishrana mikro i makroelementima (posebno Ca, B, Mg, Fe).
Niža otpornost na bolesti, jer loza nije u optimalnoj kondiciji.
Šta treba uraditi – konkretne mere
1. Antistres tretman odmah:
NON-STRESS + TRAINER (ili slična kombinacija PSP + antioksidativni stimulans).
NON-STRESS reguliše stres i pomaže lozama da se prilagode niskim temperaturama smanjenjem viška etilena.
TRAINER (PSP) aktivira gene i enzime čak i na nižim temperaturama, što klasične aminokiseline ne mogu.
2. Folijarna ishrana:
Dodati bor i cink (važni za cvetanje i polinaciju).
Mikroelementi u helatnom obliku (Fe, Mn, Mg) pomažu da lozaa bolje funkcioniše uprkos lošijem usvajanju iz zemljišta.
3. Izbegavati:
Prejaka mineralna đubriva sada → mogu dodatno opteretiti lozu.
Jače fungicide u ovom momentu bez potrebe → dodatni stres.
UKRATKO:
NAGLE OSCILACIJE TEMPERATURA U OVOJ FAZI SU OZBILJAN FIZIOLOŠKI STRES ZA VINOVU LOZU. BEZ PODRŠKE LOZA “ZAKOČI”, ŠTO MOŽE ZNAČITI SLABIJE CVETANJE I PRINOS. KLJUČNO JE AKTIVIRATI METABOLIZAM LOZE UPRKOS HLADNIM NOĆIMA I JUTRIMA, ALI I SVEŽINI NAJAVLJENOJ ZA NAREDNE DANE – I TO MOŽE SAMO PSP + ANTISTRES STIMULANS, NE KLASIČNE AMINOKISELINE.