Ako izvozite vino može vam biti veliki problem...
Znamo da je 80% zaštite vinove loze bazirano na preparatima na bazi bakra. Uobičajeno, početak sezone počinje sa zaštitom čokota vinove loze bakrom. Za tu namenu koristi se sve i svašta, od toga da se vinogradi plave, do toga da sami pripremate različite kombinacije. Međutim, kod primene bakra u zaštiti vinove loze potreban je poseban oprez. Zašto?
DOZVOLJENA KOLIČINA BAKRA PO HEKTARU JASNO JE DEFINISANA OD STRANE EVROPSKE UNIJE, MAKSIMALNO IZNOSI 4 kg/ha. DAKLE, U JEDNOJ GODINI OVO JE MAKSIMALNA KOLIČINA KOJU JE DOZVOLJENO PRIMENITI. VI KAŽETE MA ŠTA ME BRIGA ZA EU I PROPISE, JA ŠTITIM SVOJU LOZU I IMAM NAJBOLJE VINO? ALI, AKO KRENETE U IZVOZ, ILI PLASIRATE VINO U TRŽNE CENTRE KOJI SLEDE PRAVILA EU, MOŽETE BITI U PROBLEMU, ILI ZAVRŠITI U NEKOJ BAZI DA VAS SVI POČNU IZBEGAVATI. ZATO JE NAŠA DUŽNOST DA VAS UPOZORIMO NA SLEDEĆE.
Evropska unija, iako prepoznaje važnost bakra u zaštiti vinove loze, što je posebno naglašeno u ekološkoj i organskoj, takođe je svesna potencijalnih rizika za okolinu povezanih s njegovom prekomernom upotrebom. Stoga, postoje inicijative i rasprave o smanjenju upotrebe bakra i pronalaženju alternativa. A sada konkretno i praktično.
Strategija od polja do stola (FARM TO FORK) je deo evropskog zelenog plana, i ima za cilj smanjiti upotrebu hemijskih pesticida za 50% do 2030. godine. Ono što je pod lupom jesu i fungicidi koji sadrže bakar. Iako se bakar smatra manje štetnim od nekih drugih hemikalija, njegova prekomerna upotreba može imati negativan uticaj na zemljište i vodene organizme. EU razmatra strožije propise o upotrebi bakra u poljoprivredi, pa prema tome i u vinogradarstvu. Znači, nemojte da vas iznenadi dozvoljenih 2kg bakra po hektaru ubrzo, i onda ćete biti u problemu zaštititi svoje vinograde.
Ovo je preozbiljna priča, i a mi smo preozbiljni stručnjaci, i sve što vam preporučujemo u skladu je sa onim što je bolje za vas, kako sada tako i u budućnosti. Uskoro vam pričamo o tome kako smanjiti upotrebu bakra u zaštiti vinove loze i sačuvati čokote od bolesti, a istovremeno ispoštovati propise i pravila EU, te i dalje imati vrhunsko vino na tržištu.