Biljke ne „misle“, ali imaju složene biohemijske i fiziološke mehanizme prilagođavanja koji im omogućavaju da reaguju na promene u sredini. U ovom slučaju, jagoda na otvorenom polju, koja je u fazi intenzivnog rasta i bila izložena dugotrajnom kišnom periodu (7+ dana), sada će doživeti brzu smenu uslova:
Subota – naglo zatopljenje (18°C);
Nedelja – drastično zahlađenje (4-6°C danju, -2/-3°C noću).
Zaključak: Jagoda u ovom periodu ima smanjen rast, povećan rizik od bolesti i niži energetski kapacitet.
Zaključak: Jagoda doživljava naglo ubrzanje rasta, ali je energetski iscrpljena, osetljiva na dehidraciju i mehanički slaba zbog previše nagomilanog azota.
Biljka „shvata“ da dolazi hladni stres i prebacuje metabolizam u režim odbrane
Aktivira antioksidativne enzime da spreči oštećenja ćelija.
Sinteza šećera i slobodnih aminokiselina raste jer oni deluju kao prirodni antifriz.
Transpiracija se naglo smanjuje – biljka zatvara stome da sačuva vodu i spreči smrzavanje ćelija.
Krvni sudovi biljke (ksilem i floem) se sužavaju
Sprečava naglo kretanje vode i hraniva kako bi se izbegla kristalizacija vode u ćelijama.
Rizik: Ako je voda u tkivu suviše slobodna, može se smrznuti i izazvati pucanje ćelija.
Hraniva se preraspoređuju
Kalijum se pomera prema ćelijskim zidovima da spreči kristalizaciju vode.
Kalcijum se koristi za očvršćavanje ćelijskih membrana i zaštitu od smrzavanja.
Magnezijum se pomera u hloroplaste kako bi pomogao u sintezi zaštitnih proteina.
Rizik od mehaničkih oštećenja
Listovi koji su bili „nabrekli“ zbog viška azota i vode iz kišnog perioda sada su najosetljiviji.
Najveći rizik: Oštećenja na lisnoj ivici zbog isparavanja vode koje stvara kristale leda.
Zaključak: Jagoda pokušava da zaštiti svoje ćelije dehidratacijom, pomeranjem hraniva i sintezom antifriz jedinjenja.
KOMBINACIJA NON-STRESS I TRAINER
Pre subotnjeg zagrevanja: antistres tretman, podstaći će fotosintezu i zaštititi biljku od prevelike dehidracije.
Pre nedeljnog zahlađenja: antistres tretman – smanjiće oksidativni stres i zaštititi ćelije.
Jagoda će „doneti odluke“ na osnovu signala iz okoline, usporavajući i ubrzavajući svoj metabolizam kako bi preživela.
Najveći problem nije samo stres, već to što biljka troši previše energije na preživljavanje, umesto na cvetanje i prinos.
Prevencija je ključ! Ako Vi ne pomognete biljci kroz odgovarajuće tretmane, posledice će biti: smanjen prinos, abortirani cvetovi, slabija otpornost na bolesti. Najbolja strategija je ojačati jagodu pre stresa i omogućiti joj bržu regeneraciju nakon što prođe.