Aktuelnosti

05.06.2025.

Najosetljivije faze razvoja vinove loze

Dobili smo sledeće pitanje od jednog vinogradara:

KAŽETE DA JE AUXYM ZA NAJOSETLJIVIJE FAZE U RAZVOJU VINOVE LOZE. MOŽETE LI MI REĆI ŠTA TO ZNAČI, ŠTA MI POMAŽE NJEGOV SADRŽAJ: PSP PEPTIDI KOJI STIMULIŠU BILJKU I KOJI SU 100% BILJNOG POREKLA IZ PROTEINSKOG HIDROLIZATA OD BILJAKA IZ TROPSKIH PODRUČJA, KOJI SU KAKO TVRDITE DOBIVENI POSEBNOM TEHNOLOGIJOM, KAO I MIKROELEMENTI GVOŽĐE (Fe), BOR (B), BAKAR (Cu), MANGAN (Mn) I CINK (Zn) KOJI SU U KOMBINACIJI SA NJIMA, KAO I VITAMINI, ENZIMI I PRIRODNI AUXINI? SVAŠTA NEŠTO, ŠTO JE TEŠKO RAZUMLJIVO NAMA TRADICIONALNIM VINOGRADARIMA...

Odlično pitanje — i jako važno za vinogradare koji imaju malo ili nikako iskustva sa našim biostimulatorima. Evo jednostavnog i konkretnog objašnjenja šta znači da je AUXYM za “najosetljivije faze razvoja vinove loze”, i zašto je to baš tada ključno, uzimajući u obzir njegov sastav.

ŠTA ZNAČI “NAJOSETLJIVIJE FAZE RAZVOJA” ZA VINOVU LOZU?

Kod vinove loze, to su trenuci kada loza prelazi iz jedne faze rasta u drugu, i tada je najranjivija, ali i najspremnija da dobro reaguje na podršku. To su:

Kretanje pupova (početak vegetacije)

Loza se “budi” iz zimskog sna i počinje novo kretanje sokova i rast. Svaka greška ovdje (hladnoća, manjak hrane, stres) može usporiti celu sezonu.

Cvatnja i oplodnja (formiranje cveta i početak zametanja plodova)

Ako loza nema dovoljno energije i mikroelemenata – ima manje cvetova, slabiju oplodnju i manje grozdova.

Rast i razvoj bobica (nakupljanje suve materije i šećera)

Ovde je odlučujuće za kvalitetu i prinos – loza mora imati snagu da napuni bobicu, stvori šećer i aromu, bez pucanja ili neravnomernog rasta. Upravo u tim fazama AUXYM ti pravi najveću razliku.

ZAŠTO JE TADA VAŽAN SASTAV AUXYM-a?
1. PSP peptidi (biljni peptidi)

To su kratki lanci aminokiselina dobiveni iz biljaka, napravljeni posebnom tehnologijom. Oni deluju kao signal lozi – kažu joj: “Aktiviraj svoj rast, odbrani se, kreni jače!” Posebno su korisni kad loza ima fiziološki stres – hladnoća, suša, prskanja, manjak hraniva... U najosetljivijim fazama, loza često nema snage – peptidi je guraju napred.

2. Mikroelementi (Fe, B, Cu, Mn, Zn)

Ovi elementi su ključevi za fiziološke procese u kritičnim trenucima:

Bor (B) → važan za cvetanje i oplodnjuCink (Zn) → pokreće rast i deljenje ćelija

Bakar (Cu) → jača otpornost i ima antistresno delovanje

Mangan i gvožđe (Mn, Fe) → ključni za fotosintezu

Kada biljka prelazi iz faze u fazu, treba savršenu “fiziološku mašineriju” – ovi elementi su ulje u motoru.

3. Vitamini i enzimi

Pomažu lozi da se brže oporavi, bolje diše i koristi sunčevu energiju. U najosetljivijim fazama, loza lako uđe u stres – vitamini i enzimi joj daju vitalnost.

4. Prirodni auksini (auxine)

To su prirodni biljni hormoni koji stimulišu rast novih ćelija, produženje izboja, cvetanje i zametanje ploda. Deluju kao “komanda za rast”. U fazi cvatnje i razvoja grozda, auksini povećavaju broj i veličinu bobica.

UKRATKO – ZAŠTO SE AUXYM KORISTI U NAJOSETLJIVIJIM FAZAMA?

Zato što: Tada vinova loza najviše treba pomoć da se izbori sa stresom i uloži svu energiju u stvaranje cveta i ploda. Sastav AUXYM-a je napravljen da aktivira, štiti i vodi lozu kroz te kritične trenutke. Rezultat su veći i zdraviji grozdovi, sa više šećera i boljom tržišnom vrednošću.