Dobili smo sledeće pitanje od jednog vinogradara:
KAŽETE DA JE AUXYM ZA NAJOSETLJIVIJE FAZE U RAZVOJU VINOVE LOZE. MOŽETE LI MI REĆI ŠTA TO ZNAČI, ŠTA MI POMAŽE NJEGOV SADRŽAJ: PSP PEPTIDI KOJI STIMULIŠU BILJKU I KOJI SU 100% BILJNOG POREKLA IZ PROTEINSKOG HIDROLIZATA OD BILJAKA IZ TROPSKIH PODRUČJA, KOJI SU KAKO TVRDITE DOBIVENI POSEBNOM TEHNOLOGIJOM, KAO I MIKROELEMENTI GVOŽĐE (Fe), BOR (B), BAKAR (Cu), MANGAN (Mn) I CINK (Zn) KOJI SU U KOMBINACIJI SA NJIMA, KAO I VITAMINI, ENZIMI I PRIRODNI AUXINI? SVAŠTA NEŠTO, ŠTO JE TEŠKO RAZUMLJIVO NAMA TRADICIONALNIM VINOGRADARIMA...
Odlično pitanje — i jako važno za vinogradare koji imaju malo ili nikako iskustva sa našim biostimulatorima. Evo jednostavnog i konkretnog objašnjenja šta znači da je AUXYM za “najosetljivije faze razvoja vinove loze”, i zašto je to baš tada ključno, uzimajući u obzir njegov sastav.
Kod vinove loze, to su trenuci kada loza prelazi iz jedne faze rasta u drugu, i tada je najranjivija, ali i najspremnija da dobro reaguje na podršku. To su:
Loza se “budi” iz zimskog sna i počinje novo kretanje sokova i rast. Svaka greška ovdje (hladnoća, manjak hrane, stres) može usporiti celu sezonu.
Ako loza nema dovoljno energije i mikroelemenata – ima manje cvetova, slabiju oplodnju i manje grozdova.
Ovde je odlučujuće za kvalitetu i prinos – loza mora imati snagu da napuni bobicu, stvori šećer i aromu, bez pucanja ili neravnomernog rasta. Upravo u tim fazama AUXYM ti pravi najveću razliku.
To su kratki lanci aminokiselina dobiveni iz biljaka, napravljeni posebnom tehnologijom. Oni deluju kao signal lozi – kažu joj: “Aktiviraj svoj rast, odbrani se, kreni jače!” Posebno su korisni kad loza ima fiziološki stres – hladnoća, suša, prskanja, manjak hraniva... U najosetljivijim fazama, loza često nema snage – peptidi je guraju napred.
Ovi elementi su ključevi za fiziološke procese u kritičnim trenucima:
Bor (B) → važan za cvetanje i oplodnjuCink (Zn) → pokreće rast i deljenje ćelija
Bakar (Cu) → jača otpornost i ima antistresno delovanje
Mangan i gvožđe (Mn, Fe) → ključni za fotosintezu
Kada biljka prelazi iz faze u fazu, treba savršenu “fiziološku mašineriju” – ovi elementi su ulje u motoru.
Pomažu lozi da se brže oporavi, bolje diše i koristi sunčevu energiju. U najosetljivijim fazama, loza lako uđe u stres – vitamini i enzimi joj daju vitalnost.
To su prirodni biljni hormoni koji stimulišu rast novih ćelija, produženje izboja, cvetanje i zametanje ploda. Deluju kao “komanda za rast”. U fazi cvatnje i razvoja grozda, auksini povećavaju broj i veličinu bobica.
Zato što: Tada vinova loza najviše treba pomoć da se izbori sa stresom i uloži svu energiju u stvaranje cveta i ploda. Sastav AUXYM-a je napravljen da aktivira, štiti i vodi lozu kroz te kritične trenutke. Rezultat su veći i zdraviji grozdovi, sa više šećera i boljom tržišnom vrednošću.