1. Intenzivan rast – Loza ulaže sve resurse u izdanke i pripremu za cvetanje.
2. Stres zbog naglih promena – Noći hladne (oko 10°C), dani topli, pa pljusak, pa naglo rashlađenje. To je temperaturni šok.
3. Vlažno okruženje – Vlažnost + mladi, nežni listovi = idealni uslovi za bolesti.
4. Energetski minus – Loza je pod stresom i troši više nego što može da nadoknadi. To direktno slabi njene obrambene mehanizme.
A šta rade vinogradari?
Tuku fungicide.
Fokusirani su samo na gljivice, a zaboravljaju biljku.
Rešenje traže u hemiji, a ne u zdravlju loze.
Problem?
Fungicid ubije sporu, ali ne ojača biljku.
Biljka ostaje slaba.
Prva nova infekcija = panika.
Krug se ponavlja.
Vinova loza ima ugrađene mehanizme odbrane – tzv. prirodni imunitet.
To su:
Ali samo ako ih nešto probudi.
Fungicidi to ne rade.
SCUDO to radi.
1. Sadrži biljne peptide + aktivni bakar u obliku peptidata – vrlo mala doza, ali vrlo efikasna.
2. Šalje lozi signal da je napadnuta – lažni alarm.
3. Loza aktivira svoje unutrašnje odbrambene mehanizme – kao da je stvarno napadnuta.
4. Imunitet raste.
5. Ćelijski zid jača.
6. Fotosinteza ostaje aktivna, jer je SCUDO nežan – ne zaustavlja disanje ni rast kao teški fungicidi, već ga stimuliše.
Šta vinogradar treba da zna – jednostavno i praktično:
Ne zaboravi lozu dok se boriš protiv bolesti.
Početak cvetanja i stresni maj nisu vreme da loza bude bez podrške.
Daj joj SCUDO – da se brani iznutra.