Aktuelnosti

08.04.2025.

Koliko prskanja u jednoj sezoni praktikuje vinogradar?

Bakar i fungicidi na bazi bakra su nezamjenjivi u zaštiti vinove loze, posebno u ekološkoj i integralnoj proizvodnji. U nastavku detaljno, konkretno i praktično objašnjenje kako oni deluju, kada ih vinogradari uobičajeno koriste, i na šta trebaju obratiti pažnju.

ZAŠTO JE BAKAR VAŽAN U VINOGRADARSTVU?
  • Širok spektar delovanja – Deluje preventivno protiv gljivičnih i bakterijskih obolenja, poput plamenjače (Plasmopara viticola), crne pegavosti (Phomopsis viticola) i eksorioze ili crne pegavosti vinove loze (Excoriose spp.).
  • Površinska zaštita – Stvara zaštitni sloj na površini kore i lista, sprečavajući klijanje spora patogena.
  • Baktericidno dejstvo – Ključan u borbi protiv bakterijskih bolesti, kao što su ervinija i pseudomonas.
  • Neizostavan u ekološkoj proizvodnji – Jedan od retkih fungicida dozvoljenih u organskoj proizvodnji vinove loze.
KAKO BAKAR DELUJE U ZAŠTITI VINOVE LOZE?
  • Bakar se oslobađa sa površine biljke u obliku Cu²⁺ jona, koji ometaju enzime neophodne za metabolizam gljivica i bakterija.
  • Kada spore gljivica padnu na list i dođu u kontakt s bakrom, dolazi do inhibicije klijanja i prodora patogena u biljku.
  • Važno je napomenuti da bakar nije sistemični fungicid, već kontaktni – štiti samo one delove loze na koje je nanesen.
KADA VINOGRADARI UOBIČAJENO KORISTE BAKARNE FUNGICIDE U VINOGRADU?
ZIMSKO TRETIRANJE (KASNA JESEN)

Cilj: Smanjenje zaraznog potencijala bolesti u vinogradu.

Koriste: Bordovsku čorbu (CuSO₄ + kreč), bakar-hidroksid, bakar-oksihlorid.

Momenat primene: Nakon opadanja lišća, pred zimsko mirovanje.

Efekat koji se želi postići: Smanjenje prisustva gljivica i bakterija na kori i pupoljcima.

PRE PUCANJA PUPOLJAKA (FAZA VUNASTOG PUPA)

Cilj: Suzbijanje patogena koji prezimljavaju na kori i pupoljcima (eksorioza, crna pegavost).

Koriste: Bakar-oksihlorid, bakar-hidroksid.

Doza: 2-3 kg/ha u zavisnosti od preparata.

Efekat koji se želi postići: Dezinfekcija vinograda pre početka vegetacije.

NAKON REZIDBE I RANA NA ČOKOTIMA

Cilj: Sprečavanje infekcije rana bakterijama i gljivicama.

Preporuka: Koristi bakarni preparat u kombinaciji sa aminokiselinama ili polisaharidima za bolju apsorpciju i zaštitu.

U VEGETACIJI (POSEBNO NAKON JAČIH KIŠA I OLUJA)

Cilj: Preventivna zaštita od plamenjače i bakterijskih bolesti.

Optimalno vreme: Početak i kraj cvetanja, zatvaranje grozda.

Napomena: Tokom vegetacije koristi niže doze bakra da ne dođe do fitotoksičnosti.

KRAJ VEGETACIJE – PRED BERBU

Cilj: Smanjenje prisustva patogena na grozdovima i lišću.

Ograničenje: Vodi računa o karenci (periodu čekanja pre berbe).

KAKO PRAVILNO KORISTITI BAKAR U VINOGRADU?
  • Ne koristiti na visokim temperaturama (iznad 28°C) – može izazvati ožegotine.
  • Izbegavati često tretiranje tokom vegetacije – previše bakra može negativno uticati na mikrofloru zemljišta.
  • Koristiti bakar sa organskim materijama (aminokiseline, huminske kiseline) da se smanji negativan uticaj na biljku i zemljište.
  • Kombinovati sa drugim fungicidima – bakar ne pokriva pepelnicu, pa je potrebno dodati sumporne preparate.
  • Paziti na pH rastvora – kiseli rastvori mogu povećati efikasnost, ali i rizik od fitotoksičnosti.
NAJČEŠĆE AKTIVNE MATERIJE BAKRA KOJE VINOGRADARI KORISTE U PREPARATIMA
  • Bakar-oksihlorid (35-50% Cu) – klasičan bakarni fungicid, dobar balans efikasnosti i fitotoksičnosti.
  • Bakar-hidroksid (50% Cu) – brže se rastvara i bolje deluje na nižim temperaturama.
  • Bakar-sulfat (Bordovska čorba) – najstariji bakarni fungicid, koristi se u ekološkoj proizvodnji.
  • Bakar-oksid (75% Cu) – najkoncentrovaniji oblik, koristi se u nižim dozama.
  • Bakarni kompleksi (helati bakra) – bolje prijanjaju za biljku i smanjuju fitotoksičnost.
ZAKLJUČAK

Bakar je nezaobilazan u zaštiti vinove loze, ali ga treba koristiti pametno – u pravim fazama rasta, u optimalnim dozama i kombinaciji s drugim metodama zaštite. Prekomerna upotreba može izazvati probleme u zemljištu i fitotoksičnost, pa je ključno pravilno doziranje i integralni pristup zaštiti. NAJBOLJE REŠENJE JESTE DA U SVOJIM VINOGRADIMA KORISTITE SCUDO, TAKO ĆETE ZAŠTITI SVOJU LOZU, A ISTOVREMENO JE STIMULISATI DA RASTE I RAZVIJA SE, TE JE PODRŽATI PROTIV STRESA, A NEĆETE IMATI PROBLEMA SA PROPISIMA EU AKO IZVOZITE SVOJA VINA.