Aktuelnosti

03.04.2025.

Kako će nagla promena vremena uticati na vinovu lozu, i kako joj pomoći da prebrodi situaciju?

S obzirom na trenutne vremenske uslove (hladno, kišovito) i ono što dolazi (subotnji nagli porast temperature, zatim nagli pad i mrazevi u nedelju i ponedeljak), vinova loza će se suočiti sa specifičnim stresom.

Ovo je posebno važno jer se loza sada nalazi u osetljivoj fazi kretanja pupoljaka ili ranog porasta lastara u zavisnosti od sorte i položaja vinograda.

Trenutno stanje i šta dolazi?

Loza je još uvek u fazi mirovanja, ali su pupoljci natečeni ili počeli da pucaju na toplijim položajima, a negde se uočavaju listići.

Dugi period hladnog i vlažnog vremena je usporio vegetaciju.

Subota donosi nagli porast temperature (do 18°C), što može „prevariti“ lozu da aktivira pupoljke i lastare.

Nedelja i ponedeljak donose mraz (-2°C do -3°C) i vetar (19-22 km/h), što može ozbiljno oštetiti mlade lastare i pupoljke.

ŠTA SE DEŠAVA U LOZI TOKOM OVOG PERIODA?

1. U subotu (topao dan) opasnost od ubrzane aktivnosti

Šta će biljka uraditi?

Temperatura iznad 15°C je signal za aktivaciju pupoljaka.

Pupoljci koji su već „nabreknuti“ će početi da pucaju i izbacuju listiće, a tamo gde su vidljivi listići počet će razvoj listova.

Loza počinje da usvaja više vode i da „krene“ u rast.

Problem: Ovi mladi lastari su sada jako osetljivi na nagli mraz koji dolazi u noći između subote i nedelje.

KLJUČNI PROBLEM: LOZA ĆE KRENUTI SA RASTOM TAMAN DA JE MRAZ U NEDELJU POKOSI!

2. U noći subota/nedelja/ponedeljak nagli pad temperature i mraz

Šta se dešava?

Ako se lastari otvore i budu puni vode, hladnoća će ih brzo zamrznuti.

Ćelije u pupoljcima i mladim lastarima mogu se smrznuti i puknuti.

Ako temperatura padne ispod -2°C, lastari će potpuno propasti.

Vetar dodatno smanjuje temperaturu i „crpi“ vlagu iz biljke.

KLJUČNI PROBLEM: ŠTO JE LASTAR MLAĐI I MEKŠI, VEĆA JE VEROVATNOĆA DA SE SMRZNUTI SOKOVI U NJEMU PRETVORE U LED I UNIŠTE ĆELIJE.

 

ŠTA MOŽETE OČEKIVATI U SVOJIM VINOGRADIMA KAO POSLEDICU?
  • Ako temperatura ostane oko -1oC do -2 oC i traje kratko deo pupoljaka može preživeti, ali rast će biti usporen.
  • Ako temperatura padne na -3 oC ili niže i traje više sati veći deo ranih pupoljaka će propasti.
  • Ako mraz traje više dana (nedelja, ponedeljak, utorak) vinova loza može izgubiti dobar deo primarnih pupoljaka i morati da kreće iz sekundarnih, što znači slabiji rod.

LOZA ĆE PREŽIVETI, ALI ĆE ROD BITI SMANJEN AKO SE NE REAGUJE NA VREME!

ŠTA SE MOŽE URADITI DA SE ZAŠTITI VINOGRAD?

PRIMENA KOMBINACIJE NON-STRESS I TRAINER RANO U SUBOTU, ODNOSNO 24 H PRE MRAZA.

KOLIČINE: NON-STRESS 150 ml/100 l VODE, TRAINER 200 ml/100 l VODE.

DA OVO NIJE ŠUPLJA PRIČA, ODNOSNO SAMO MARKETING I REKLAMIRANJE PROIZVODA, U NASTAVKU VAM DONOSIMO JASNO I PRECIZNO KAKO ĆE NON-STRESS UTICATI NA KLJUČNI STRES NAGLOG ZAGREVANJA U SUBOTU KOD VINOVE LOZE?

KAKO JE NON-STRESS REŠENJE ZA VINOGRADARE U NAREDNIM DANIMA? U subotu, kada se naglo podigne temperatura do 18°C, loza će prepoznati ovu promenu kao signal da treba da pređe iz režima mirovanja u aktivan rast. Ovo je kritičan trenutak jer će:

  • Početi intenzivno usvajanje vode iz korena ka nadzemnim delovima.
  • Povećati se aktivnost hormona rasta, posebno giberelina koji stimuliše deobu ćelija i izduživanje lastara.
  • Povećati se brzina metabolizma, što znači da će loza brzo trošiti energiju i proteine na pokretanje novih tkiva.

Ovaj proces sam po sebi nije problem, ali postaje ogroman stresor, jer će nakon toga naglo pasti temperatura u nedelju. To znači da loza neće imati vremena da se postepeno prilagodi.

KAKO NON-STRESS DELUJE U OVOM SCENARIJU?

Regulacija hormona stresa (etilena)

  • Etilen je hormon koji biljka luči kada doživi šok (npr. nagla promena temperature).
  • Ako se previše etilena stvori, može doći do oštećenja mladih tkiva, jer se etilen povezuje sa ubrzanim starenjem i odumiranjem ćelija.
  • NON-STRESS smanjuje sintezu etilena → time sprečava preterani stres i propadanje tkiva kada temperatura padne u nedelju.

Obnavljanje i otpornost tkiva

NON-STRESS pomaže lozi da brzo obnovi proteine i izgradi stabilna ćelijska tkiva, što je ključno za otpornost na hladnoću.

Ako su ćelije loze “izgladnele” zbog dugotrajnog hladnog perioda, NON-STRESS će ih “nahraniti” i omogućiti im bolju regeneraciju nakon nagle promene temperature. SUŠTINA JE DA NON-STRESS DELUJE NA ĆELIJSKOM NIVOU, I TO JE NJEGOVA JEDINSTVENOST.

Balans vode u tkivima

NON-STRESS sadrži kalijum koji kontroliše otvaranje i zatvaranje stoma, što znači da će loza bolje regulisati gubitak vode kroz transpiraciju tokom zagrevanja u subotu.

To sprečava preterano usvajanje vode, što bi u suprotnom moglo dovesti do pucanja ćelija kada temperatura naglo padne u nedelju.

Kobalt i molibden zaštita metabolizma i azotne ravnoteže

Kobalt pomaže lozi da se lakše nosi sa naglim temperaturnim promenama, tako što stabilizuje respiraciju i održava energetski balans ćelija.

Molibden je ključan za pravilno korišćenje azota, pa loza neće “paničiti” i trošiti previše azota na nekontrolisan rast.

ŠTA ĆE SE PRAKTIČNO DESITI AKO SE NON-STRESS PRIMENI RANO U SUBOTU?
  • Loza će aktivirati rast, ali neće biti preterano stimulisana – dakle, biće otpornija na kasniji hladni šok.
  • Ćelijske membrane će biti stabilnije, pa manje vode će ulaziti u ćelije, što smanjuje rizik od pucanja kada temperatura padne.
  • Manje etilena znači da loza neće panično odbacivati mlade lastare ili pupoljke, čak i kada temperatura u nedelju padne ispod nule.
  • Bolja energetska ravnoteža – loza će trošiti energiju pametnije, umesto da u subotu “eksplodira” rastom i ostane iscrpljena za nedeljni mraz.

U NAJKRAĆEM: NON-STRESS je ključan alat u ovom scenariju, jer ne dozvoljava lozi da previše “poleće” u subotu, ali joj i pomaže da izdrži hladni stres u nedelju. Bez njega, loza bi mogla da doživi tri uzastopna stresa (hladno mirovanje, naglo zagrevanje, pa nagli pad temperature), što bi dovelo do ozbiljnih oštećenja mladih tkiva i slabijeg oporavka lastara.

Idealno vreme primene: subota rano ujutru, pre nego što loza počne da intenzivno usvaja vodu i aktivira hormone rasta.

ŠTA SAD U SVEMU TOME RADI TRAINER, I KAKVA JE NJEGOVA ULOGA ZA NAREDNE DANE U VAŠEM VINOGRADU?
Uloga TRAINER-a u subotu naglo zagrijavanje do 18 oC
  • Loza će osetiti nagli porast temperature i početi brzo aktivirati svoje procese.
  • Dolazi do aktivacije hormona rasta i kretanja vode i hraniva kroz tkiva.
  • Može doći do šoka ako loza prebrzo pokrene rast, a zatim bude izložena stresu ponovnog zahlađenja.

Kako Trainer pomaže u ovoj fazi?

  • Biljni peptidi iz TRAINER-a deluju signalno – omogućavaju biljci da ne prebrza sa rastom, već da pravilno aktivira svoje metaboličke procese.
  • Organski azot i organski ugljenik osiguravaju energiju za kontrolisan rast, bez iscrpljivanja rezervi loze.
  • Deluje antistresno – smanjuje stres izazvan naglim temperaturnim promenama i pomaže lozi da ravnomernije aktivira svoje procese.
  • Osigurava bolju hidrataciju tkiva – voda će pravilno cirkulisati kroz biljku, smanjujući rizik od dehidracije ili fizioloških oštećenja.

Rezultat:

Loza se postepeno budi, ne ulazi u stresnu hiperaktivaciju, već ravnomerno pokreće metabolizam i disanje.

Manja šansa za oštećenje tkiva ako temperatura naglo padne u nedelju.

Uloga TRAINER-a u nedelju nagli pad temperature i mraz

Nakon što loza aktivira procese rasta u subotu, nedeljni nagli pad temperature može izazvati veliki šok.

Ako je loza naglo pokrenula rast, može doći do zamrzavanja sokova u lastarima, fizioloških oštećenja i usporavanja daljeg rasta.

Kako Trainer pomaže u ovoj fazi?
  • Biljni peptidi stimulišu mehanizme adaptacije – loza ne „zaključava“ svoje procese, već nastavlja sa rastom i nakon hladnog udara.
  • Povećava otpornost ćelija na hladnoću – pomaže biljnim tkivima da ne pretrpe gubitke zbog naglih promena temperature.
  • Smanjuje stres i sprečava usporavanje metabolizma – loza će lakše prebroditi mraz i nastaviti rast nakon što temperatura ponovo poraste.
  • Podržava energetski balans biljke – smanjuje iscrpljivanje loze i čuva je u kondiciji.

Rezultat:

Loza neće pretrpeti zastoj u rastu nakon mraza, već će brže nastaviti razvoj lastara i cvasti.

Smanjuju se fiziološka oštećenja, čime se čuva potencijal za visok kvalitet grožđa.

DIMLJENJE ILI OROŠAVANJE (AKO JE MOGUĆE)

Ima i onih vinogradara koji sumnjaju u proizvode koje im preporučujemo, nemaju poverenja, jer su se dosada uverili da im to ne pomaže kada su im mnogi drugi reklamirali. Za njih ostaju starinske metode, a dve su uobičajene dimljene ili orošavanje.

Dimljenje može usporiti gubitak toplote, ali nije uvek pouzdano rešenje.

Blago orošavanje pupoljaka pre mraza može stvoriti tanki sloj leda koji ih štiti, ali ovo zahteva specijalnu opremu.

VAŠA VINOVA LOZA JE SADA U NAJOSETLJIVIJEM TRENUTKU! SUBOTNJE ZAGREVANJE ĆE JE PREVARITI DA KRENE U RAST, A MRAZ KOJI DOLAZI MOŽE UNIŠTITI MLADE LASTARE. AKO ŽELITE DA SPASITE PUPOLJKE I ROD, MORATE USPORITI NJENU AKTIVACIJU I ZAŠTITITI JE OD MRAZA. KOMBINACIJA NON-STRESS I TRAINER U SUBOTU UVEČE MOŽE BITI KLJUČNA INTERVENCIJA KOJA ĆE UMANJITI STRES I OMOGUĆITI VINOVOJ LOZI DA PREBRODI OVE EKSTREMNE PROMENE VREMENA!