Aktuelnosti

29.05.2025.

Kada koristiti AUXYM u vinogradu?

AUXYM nije dodatni trošak – on povećava vrednost svakog kilograma grožđa koji uberete. Posebno koristan u godinama kada ima stresova: suša, hladno proleće, grad, slab cvat... Ne menja ono što radite – nego poboljšava efikasnost svega što već ulažete u lozu.

ŠTA ZA TEBE U VINOGRADU MOŽE URADITI AUXYM?

AUXYM je prirodni tečni biostimulator – znači nije đubrivo, nije pesticid, već prirodni dodatak koji pomaže vinovoj lozi da bolje iskoristi ono što već ima: zemlju, vodu, đubriva i sunce. Proizvodi se od ekstrakata tropskih biljaka, vitamina i mikroelemenata – i koristi se kada loza najviše treba podršku.

Kako deluje AUXYM?

AUXYM deluje iznutra, na samu lozu, i to na 3 ključna načina:

1. Pojačava fotosintezu – biljka bolje koristi sunce, brže stvara energiju i raste snažnije.

2. Potpomaže razvoj cvetova i plodova – ima više cvetova, bolja oplodnja i više grozdova.

3. Unapređuje kvalitetu grožđa – veći postotak šećera, veći prinos suhe tvari, ujednačena veličina bobica i duži vek trajanja grožđa (bitno za transport i prodaju).

Kada koristiti AUXYM u vinogradu?

Najveći efekat ima kad se primenjuje u najosetljivijim fazama razvoja vinove loze:

Prva faza: početak vegetacije i rast mladica

Pomaže biljci da krene snažno nakon zime, pogotovo ako je proleće hladno ili kišovito.

Druga faza: početak cvetanja

Povećava broj i kvalitetu cvetova = više grozdova.

Treća faza: formiranje i rast bobica

Daje snagu lozi da razvije krupnije, zdravije bobice s više šećera i suhe tvari.

Praktično: 2–3 tretmana u sezoni su dovoljna da se vidi jasna razlika u izgledu i kvaliteti grožđa.

Kako se primenjuje?

Folijarno prskanje (preko lista) – najčešće korišten način.

Može se kombinirati s većinom zaštitnih sredstava i đubriva.

Doza: obično 80–100 ml na 100 litara vode.

Šta vinogradari moraju znati?

Auxym nije dodatni trošak – on povećava vrednost svakog kilograma grožđa koji uberete.

Posebno koristan u godinama kada ima stresova: suša, hladno proleće, grad, slab cvat...

Ne menja ono što radite – nego poboljšava efikasnost svega što već ulažete u lozu.

Rezultati koje možete očekivati:

Više cvetova = više grozdova;

Veće i ujednačenije bobice;

Više šećera u moštu;

Otpornija loza na stres;

Bolja kvaliteta grožđa i veća tržišna vrednost.